Proč bych neinvestoval do apartmánů v zahraničí nebo v českých horách?

Vytvořeno: 23. 7. 2021

Pravidelně, a to i na naší FB skupině objevují diskuse a nabídky na investici do nemovitostí (např. apartmánů) v přímořských oblastech, případně apartmánů v českých horách. Někteří jste se mě i soukromě ptali, co si o takové investici myslím. Rád bych své stanovisko sepsal sem.

Disclaimer: Nikdy jsem nic takto vzdáleného nevlastnil a nemám s tím osobní zkušenost, berte to tedy jen jako úvahu investora v mé pozici. Netvrdím, že se na stará kolena nerozhodnu změnit názor. Toto není univerzální pravda pro všechny.

Idea takové investice bývá, že koupím nemovitost (obvykle apartmán u moře, v horách), o kterou se mi někdo předem vybraný bude starat, a když budu mít chuť, tak si tam občas zajedu/zaletím odpočinout do svého (ušetřím za hotel).

Tato investice mi osobně nesedí ve všech ohledech, a to z těchto důvodů (zejména pro zahraniční investice):

  1. Ceny těchto nemovitostí nejsou oproti Čechám výrazně atraktivní (levnější).
  2. Neznám lokalitu ani sousedy. Při svých investicích investuji nejčastěji tam, kde to znám, kde vím, jaký je kontext polohy.
  3. Neumím místní řeč ani zákony. Právo přeje bdělým, a jestliže o právním řádu dané země nevím nic, budu v případě problému vždy odkázán na externí poradce, kteří budou dalším, pravděpodobně ne zcela marginálním, nákladem. Jako k cizinci řešící něco online ke mně budou všichni méně vstřícní a oholí mě.
  4. Závislost na správci objektu. Nemovitosti jsou investice na roky dopředu, a současný kvalitní správce není zárukou kvality i za 10 let (může výrazně zdražit, profesně vyhořet, onemocnět, umřít, rozhodnout se byznys opustit…). Budu-li s tím současným nespokojený, nemusím mít moc jednoduchou situaci, jak to změnit.
  5. Náklady na rekonstrukce budou v násobcích oproti tomu, co platím doma. Pro místní stavební firmy a řemeslníky budete vítaným „bohatým cizincem“, navíc s velmi omezenou možností dohledu a reklamací, nedá se proto čekat, že by vás při účtování svých prací nějak šetřili.
  6. Když cestuji, mám rád různorodost. Nechci jezdit na stále stejné místo.
  7. Rád si své investice řídím sám. Naplňuje mě mít “ruce na volantu”, než být pouze pasažérem.
  8. V atraktivních lokalitách je běžné, že podobné komplexy zastarávají a vedle nich rostou nové, atraktivnější. Může se stát, že z toho mého bude časem zastaralý objekt vyžadující masivní investice.

Tím samozřejmě nehaním a ani neházím do jednoho pytle všechny investice do zahraničních nemovitostí. Určitě je spousta kvalitních, fungujících a výnosných projektů. Jen nespadají do mé cesty.


Tomáš Kučera
sledujte můj Twitter, Facebook či Instagram