Dávkaři píšou: Pošlete mi viúčtování?

Vytvořeno: 4. 8. 2021

Mé portfolio nájemních bytů je různorodé. Na konferencích bych o něm mluvil jako o diverzifikovaném. Mám v nájmu podnikatele, zaměstnance, maminky na mateřské, důchodce i případy závislé na sociálních dávkách. S těmi posledními je obzvláště zábava (mám jich v portfoliu pár).

Svou povinnost hradit nájemné moc neřeší, ale jakmile skončí v nájmu (vyhozeni pro špatnou platební morálku), uhání vás o vyúčtování služeb (voda, teplo…) nebo o ukončení smlouvy. K tomu mi aktuálně dorazil jeden doporučený dopis od hrdinky našeho příběhu, jenž si dovoluji “otisknout”:

Pravopisnou chybu v titulku článku ve slově „vyúčtování“ nájemnice neudělala.
Ale do titulku jsem ji zakomponoval, abych Vás nalákal otevřít článek.

Běžně uvažující člověk si klade otázku: Proč člověk, který po sobě zanechal dluhy, chce najednou po pronajímateli ukončení smlouvy a vyúčtování služeb? Hnulo se v něm svědomí? Stal se Mirkem Dušínem a chce vyrovnat své dluhy za pronajímatelem? Vede si snad archiv s šanony s řádnou evidencí smluvních vztahů?

Kdepak. Jde jen o dům dále. A aby mohl žádat na Úřadu práce o příspěvek na bydlení, musí donést ukončení smlouvy s původním pronajímatelem. Naše hrdinka se sebe ale ptá: “No jo, kde ale to ukončení smlouvy vezmu, když jsem potichu zabouchla za sebou dveře, hodila klíče do schránky a s pronajímatelem jsme se ani neviděli?”

Chvíli zapřemýšlí, a odpoví si: “Napíšu si o něj dopisem. Doporučeným!”. To je rada obvykle od někoho zkušeného, pravděpodobně pracovníka úřadu, který ví, že sice jedná s osobou, která zneužívá sociální systém, ale co zmůže. Už si na to zvykl. Prostě to tak je. Doporučený dopis tomu dává váhu důkazu pro budoucí právní spor. Tak tedy tu a tam nám tito nájemníci zpětně volají, následně píší a domáhají se ukončení smlouvy či vyúčtování.

Obvykle mě to potěší, protože se v tu chvíli cítím důležitě.

S potěšením jim obvykle oznamujeme, že ukončení smlouvy či vyúčtování si samozřejmě mohou vyzvednout osobně v naší detašované kanceláři vzdálené 30 km v úřední hodiny, který máme každou středu od 17:00 do 17:30. Zatím nedorazili, čekáme stále na ně 🙂


Tomáš Kučera
sledujte můj Twitter, Facebook či Instagram