Kupujeme investiční byt i s nájemníkem – na co si dát pozor

Vytvořeno: 18. 1. 2022

Za poslední 2 roky jsem koupil nebo pomáhal zprostředkovat koupi několika nemovitostí, které se prodávaly již jako investiční – tj. i s nájemníkem. Zní to dobře: Koupím byt i s nájemníkem a hned začnu vydělávat.

Problémem je však profesionalita a dobré mravy prodávajících pronajímatelů, stejně jako nezkušenost a lajdáctví zastupujících realitních makléřů. Ve výsledku však tyto chyby jdou i dost za mnou, protože jsem nebyl důsledný. Toto ponaučení zde předkládám.

Když celkově zhodnotím situaci, tak většina těchto transakcí byly povětšinou spíše mizérie než příjemně provedené obchody. Pojďme se na ně podívat postupně:

Nákup bytového domu

Kupoval jsem bytový dům o 8 bytech, napůl obsazené, napůl prázdné. V jednom z bytů bydlel syn prodávajícího. S prodávajícím otcem jsem se ani nikdy neviděl, vše jsem řešil jen se synem. Pohodové jednání. Až do doby, kdy mi dům předali. Pak se jednání stočilo na level “stoka” na více frontách, kdy měli plnit ještě nějaké své další závazky, ale neměli se k tomu.
Každopádně syn si najednou vymyslel, že kuchyňská linka “jeho” bytu patří jemu a ne otci, takže tuto kuchyňskou linku prodal mojí nové nájemnici bez mého vědomí za 5 tis. Kč.
Chyba: Nezdokumentované vybavení bytů, které patří do předmětu transakce.

Prodej bytu 1

Investorovi jsem zajišťoval koupi bytu s nájemnicí. Bylo domluvené, že nájemnice v bytě zůstane.

Jakmile jsme byt nabyli do vlastnictví a požádali prodávající o zaslání kauce složené nájemnicí, tak nám sdělila, že ji kauci vrátila. Když jsme dorazili za nájemnicí, sdělila nám, že ty peníze již utratila a další bude mít až po výplatě.

Chyba: Upozornit (nezkušeného) prodávajícího, že kauce přechází s nájemní smlouvou na nového majitele.

Prodej bytu 2

Investorovi jsem zajišťoval koupi bytu s nájemnicí. Opět domluveno, že nájemnice v bytě zůstane, a že vše řádně platí.

Po nabytí bytu do vlastnictví jsem požádal o zaslání kauce. V tom mi bylo sděleno, že kauce se započítala na jakýsi historický dluh z vyúčtování, takže mi ji nemohou předat. Zajímavostí je, že pronajímatel nájemnici na sociální podpoře uměle výrazně navyšoval zálohy na služby (voda, teplo), aby nájemnice mohla čerpat co nejvyšší příspěvek od úřadu práce.
Zasvěcení vědí, ostatním na vysvětlenou: Sociální dávka je zastropovaná na částku čistého nájmu dle tabulek. Na zálohy na služby je ale limit výrazně flexibilnější, takže se to dělá tak, že se přestřelí záloha na vodu třeba na 1000 Kč na osobu měsíčně, a pak se poskytne vyúčtování s nedoplatkem -> vlk se nažere (pronajímatel si ponechá celé zálohy, i když ke spotřebě reálně nedošlo) a koza zůstane celá (nájemník dostane více peněz od státu).

Realitní makléřka hraje mrtvého brouka a je s ní složitá komunikace. Dělá, jako by se jí to netýkalo, přitom celý obchod zaštiťovala a provizi inkasovala.

Je to ještě v řešení, ale pokud to nedopadne, skončí to asi podáním trestního oznámení.

Chyba: Nezdokumentován stav pohledávek za nájemníkem písemně (ústně bylo řečeno, že je vše OK).

Prodej bytu 3

Kupoval jsem byt i s nájemníkem. Byt jsem nikdy neviděl a ani nájemníka neznal (prý ale solidně platící člověk). Byl to prostě docela zajímavý kup přes internet. Nechtěl jsem o to přijít. Hlavně jsem chtěl reagovat rychle.

Pán z realitky chytrý jak rádio, klasický podnikatel z devadesátek. Kupní smlouva byla totální slátanina, kterou nemohl posvětit žádný advokát. Nemělo to hlavu ani patu. Na moje výhrady ke smlouvě mi bylo řečeno, že “My to takhle děláme 30 let a jste první, co si stěžuje.”.

Nechtěl jsem o ten kšeft přijít, takže jsem to podepsal. Vzájemné averze mezi mnou a realiťákem byla zjevná.

Před předáním klíčů od bytu mi realiťák sdělil, že nájemník z bytu odešel (škodolibě). Nájemník mi v bytě ponechal epesní sedačku:

Doma už jednu sedačku mám. Nabízím tedy tento kousek zdarma za odvoz čtenářům blogu 🙂 Při rychlém jednání zdarma přidám lednici s hákovým křížem.

Chyba: Nezdokumentovaný stav vybavení bytu. Každopádně na řádnou dokumentaci by protistrana nikdy nepřistoupila (moc práce), takže bych to stejně musel koupit i se sedačkou.

Shrnutí

Udělal jsem řadu chyb zejména v zájmu jednat rychle a hladce. Je potřeba být připraven, že protistrana nejedná vždycky fér, že zná zvyklosti realitního trhu, a proto jsem si těmito transakcemi koupil i semestr na Vysoké škole života™ 🙂


Tomáš Kučera
sledujte můj Twitter, Facebook či Instagram