Investiční tip na současnou inflaci v krizové době – co vynese peníze?

Vytvořeno: 29. 6. 2022

V mé sociální bublině stále řešíme co je ideální investice pro současnou dobu. Inflace je na dvouciferném čísle a drtivá většina investičních aktiv nepřináší výnos, který by ji překonal. V tomto článku vám chci nabídnout tip (ne investiční radu :)), který může vydělat balík.

Porazit ve výnosu současnou inflaci je fakt těžké. Akcie dolů, kryptoměny dolů, nemovitosti už pomalu následují – ano, i já již nyní vidím, že trh s nemovitostmi půjde o něco dolů. Ale o tom jindy.

Nejen začínající investoři často říkají: “To mi ale nepokryje ani inflaci…”. Zkrátka, v této situaci reálně bohatnout je náročné a není to ostuda, když se to nedaří. Ať už investujete do čehokoliv, berte to jako zmírnění vlivu inflace na vaší peněženku. Není důležité, jak moc zchudla vaše koza. Je důležité, aby vaše koza zchudla méně než sousedova 🙂

Zadejte svůj e-mail a nezmeškejte žádný nový článek či pořádanou akci.

Když začal tehdy Bitcoin dramaticky růst v jeho několika vlnách, vždycky se mi špatně spalo s vědomím, že mi ujel vlak. A že bych si přál, abych měl informace nebo nápad, který měl někdo jiný a já ne. Tak dnes pro vás mám tip na na relativně krátkodobou investici, která by mohla vynést násobky. A nebo taky samozřejmě ne 🙂

Na Ukrajině zuří válka, která možná jen tak neskončí. Putin celkově zažívá dost neúspěchů, ale přesto má finance i kapacity, aby tu válku takto nějaký čas držel. Nedokážu posoudit, jak to ve výsledku dopadne. Být Putinem, tak v momentě ztrácející půdy pod nohama oslabím Evropu nevídaným způsobem – utáhnu kohoutek od plynu. To je reálná hrozba, která se objevuje a pro případné vyjednávání o míru to bude velmi užitečná “konkurenční výhoda”. Takové eso v rukávu.

V takové situaci by se mohlo stát, že přístup k plynu bude regulovaný nebo velmi omezený, ať už pro podniky nebo občany. Ze zásobníků celou zimu prostě nevyžijeme, zejména pokud bude zima tvrdá.

Proto se domnívám, že může dávat smysl investovat do zásob substitutů plynového vytápění (alternativně ohřívání pokrmů). Domů (rodinných i bytových), které mají plynový kotel, je mraky. Pokud přestanou topit, pak nemají žádnou jinou alternativu, jak získat teplo, nežli přes

  • elektrická vytápění,
  • spalování tuhých paliv (možná i pneumatik a jiného odpadu).

Substituty myslím z oblasti elektriky zejména infrapanely, přímotopy, akumulační kamna. U spalování tuhých paliv půjde o kotle a komínové komponenty.

Pokud lidé v Evropě najednou začnou vykupovat masivně tyto substituty, stejně jako nedávno roušky v celosvětovém podání, stane se co? Okamžitě zmizí z trhu. A to bude znamenat co? Jejich ceny budou letět do výšin. Když budete mít v bytě 5°C, tak prostě za ten přímotop klidně 20 tis. dáte. A ne že ne. Prostě ho koupíte.

A pokud se to nestane, tak máte plnou garáž zásob, které s trochou práce a vlivem inflace třeba prodáte ještě lépe, než jste je koupili. Berte to v nadsázce. Doufám, že se to nestane, ale informace jste měli :))


Tomáš Kučera
sledujte můj Twitter, Facebook či Instagram