Co znamená nájemník v insolvenci pro pronajímatele?

Vytvořeno: 23. 8. 2021

Často se nám hlásí do nájmu lidé, kteří jsou v insolvenci. Jde tedy o osoby se „škraloupem“, a je na místě si položit otázku: Chci takové lidi do nájmu?

Insolvence je proces, při kterém se předlužený člověk (obvykle s řadou exekucí) může během 3-5 let zcela oddlužit a vyjít tak s čistým štítem. Vyjma dluhů z trestné činnosti, ty se úspěšnou insolvencí nesmazávají.

Ověření insolvence se provádí na veřejném portálu Ministerstva spravedlnosti zde v tzv. ISIRu: https://isir.justice.cz/isir/common/index.do – stačí zadat např. jméno, popř. doplnit datem narození. Pokud daného člověka najdete, má již nějakou “zkušenost” s insolvencí. Pokud daného člověka nenajdete, doposavad o insolvenci nežádal.

Je potřeba rozlišit stavy řízení, které se v rejstříku u každé insolvence zobrazují:

  • Odškrtnutá – skončená věc
  • Pravomocná věc
  • Povoleno oddlužení
  • Vyřízená věc
  • Před rozhodnutím o úpadku

A dále je dobré si rozkliknout detail záznamu a prostudovat si případně dokumenty k danému případu. To už vyžaduje trochu zkušenosti a orientace, ale dá se to.

Abych správně vysvětlil stavy řízení, obrátil jsem se na svou kamarádku z insolvenčního soudu, která mi k tomu sepsala zjednodušený příběh. A protože bych to lépe nenapsal, tak s poděkováním a svolením cituji:

Vezměme si např. fyzickou osobu (Frantu), která se chce oddlužit. Franta podá soudu Návrh na povolení jeho oddlužení. Soud v první řadě vydá Vyhlášku o zahájení insolvenčního řízení a Franta se objeví v insolvenčním rejstříku, v této fázi u něj bude svítit “Před rozhodnutím o úpadku”, tzn., že soud zkoumá, zda je Franta v úpadku (není solventní) a zda jeho Návrh splňuje všechny zákonné náležitosti. Pokud Návrh zákonné náležitosti nemá, soud jeho Návrh odmítne/zamítne/vyřídí jiným způsobem a v rejstříku se objeví “Vyřízená věc”. Pokud Frantu splní podmínku úpadku, vydá soud usnesení O povolení Frantova oddlužení a v rejstříku se “Před rozhodnutím o úpadku” změní na “Povoleno oddlužení”. Poté soud zkoumá, jak nejlépe Frantu oddlužit a jakmile na to přijde, vydá usnesení O schválení Frantova oddlužení zpeněžením jeho majetkové podstaty nebo kombinací zpeněžení se splátkovým kalendářem. Odtud se Franta začne reálně oddlužovat. Jakmile se mu podaří oddlužit nebo to naopak nezvládne, vydá soud usnesení O splnění Frantova oddlužení nebo mu jeho schválené oddlužení zruší. Opět se v rejstříku objeví “Vyřízená věc”. Jakmile toto konečné, jedno jaké, rozhodnutí nabyde právní moci (= už nebude žádná osoba, která by mohla proti němu podat návrh na opravný prostředek – př. odvolání), v rejstříku se věc objeví jako “Pravomocná”. Pak už soud jen dělá administrativních úkony typu kontroly, zda ve spise nic nechybí a když je vše OK, spis se zašle spinkat na spisovnu = do archivu spisů a v rejstříku se objeví “Odškrtnutá – skončená věc” a Franta v rejstříku zešedne.

Co insolvence znamená pro předluženého člověka?

  • Nechat si od advokáta sepsat žádost o zahájení insolvence (náklad pár tisíc Kč), popř. charitativní organizace zdarma.
  • Vyvěsit jeho majetkové poměry veřejně na internet do ISIRu, kde si každý může přečíst, kolik komu dluží a kolik vydělává.
  • Platit po dobu běhu insolvence odměnu insolvenčnímu správci ve výši minimálně 900 Kč.
  • Odevzdávat vydělané peníze na umořování dluhu a žít tak s málem.
  • Nesmí vytvářet nové dluhy.

A poslední bod je velkou výhodou pronajímatele: Nesmí vytvářet nové dluhy. Pokud by tak činil, např. za nájem, mohu příslušnému insolvenčnímu soudu doručit informaci o vzniku dluhů, a ten může přezkoumat situaci dlužníka. To vše může vyústit v ukončení insolvence a dlužník se dostane zpět do pasti dluhů.

Z mého pohledu je tedy insolvence solidní signál, že se člověk chce očistit a zařadit zpět do běžného fungování, dostat druhou šanci. Takové nájemníky akceptuji a ze zkušenosti se mi s nimi dobře pracuje.

V naší aplikaci Zvládneme.cz kontrolujeme insolvence také, aby se věřitel (pronajímatel) případně nezapomněl přihlásit v případě vzniklého dluhu. Stačí zadat jméno a datum narození, a hlídač hlídá rejstřík na každodenní bázi. V případě objevení insolvence upozorní pronajímatele.

Na závěr: Insolvence je záležitost samozřejmě do jisté míry kontroverzní, jelikož věřitelé ostrouhají a dostanou často minimum hodnoty původního dluhu. Dlužníci také často svůj majetek a příjmy schovávají, a tím obírají věřitele.

Je ale všem jasné, že lidé v exekuci často působí v šedé ekonomice (pracují na černo, neplatí daně, jsou na úřadu práce…), protože by jim exekutor jejich příjmy jinak zabavil. Je to tedy takový společenský kompromis, jak naložit s dluhy.


Tomáš Kučera
sledujte můj Twitter, Facebook či Instagram