Stavba bytového domu: Návrh designu

Vytvořeno: 30. 10. 2021

Následující měsíce a roky se budu věnovat kromě dominantních pronájmů i výstavbě bytového domu. Tento postup budu nepravidelně mapovat zde na blogu, kde se podělím o své zkušenosti z procesu výstavby.

Letošní rok je na trhu nemovitostí nejšílenější, co za posledních deset let pamatuji. Trh roste neuvěřitelným tempem. S pronájmy na výnos to vypadá každý dnem hůře (snižuje se výnosnost), ačkoliv si myslím, že i s negativním cashflow se dá fungovat. Přesto jsem se rozhodl diverzifikovat a koupil jsem letos pozemek pro výstavbu bytového domu.

Každý kupec pozemku by si měl dopředu ověřit v územním plánu dané obce, zdali je pozemek určen pro bydlení a případně jakého typu. Rozuměj jestli tam lze postavit pouze rodinný, nebo třeba i bytový dům, a případně kolik pater. Jako backup řešení může být stavba rodinného dvojdomu, každý o třech bytových jednotkách, a třeba i s ateliérem. Toto jsem ověřeno měl – bytový dům je možný.

Stanovil jsem si jako cíl postavit bytový dům, který bude nadstandardní ve své lokalitě a dokáže přitáhnout zájemce, ze kterých si budu moci vybírat. Celé to koncipuji jako dům na pronájem.

Vyzkoušel jsem si na svém jiném rodinném domě, který jsem koupil jako rujnu 2 roky zpět, následně celý opravil (cihla nezůstala na cihle), že lidé mají velký zájem o nadstandardní bydlení, např. se zahradou. Dům jsem měl celý pronajatý ještě předtím, než jsem dokončil rekonstrukci. Panelák je sice fajn, ale těch je strašně moc a nabídka něčeho lepšího zoufale chybí (nepočítám Prahu, Brno a Špindl).

U svého pozemku jsem měl představu menšího bytového domu do cca 10 bytových jednotek. Jedná se o dům v zastavěné lokalitě rodinných domů. Musí tam zkrátka sednout. Proto jsem si sednul nejdříve k papíru, a následně k jednoduchému programu Sweet Home 3D (je zadarmo), v němž jsem postupně začal dům designovat pro vymyšlení dispozic.

Výsledkem je dům o 8 jednotkách, 4 x 3+kk a 4 x 4+kk, všechny s předzahrádkou nebo velkou terasou s orientací na jihozápad. Malé bytové jednotky jsem se rozhodl nerealizovat, byť by mi zájemci o bydlení utrhli nejspíše ruce. Měl bych ale v domě moc různých lidí a moc různých lidí je moc problémů. Současně jsem chtěl pouze ideálně jedno schodiště a pouze dvoje stoupačky, což šetří plochu i náklady.

Zamýšlel jsem i stavbu podzemních garáží. Ale po zjištění ceny realizace jsem od záměru ustoupil. Vyšlo by to přibližně na 500-700 tis. Kč za garáž (celkem 6 garáží), což se mi u domu s dostatkem místa na parkování na ulici před domem nechtělo obětovat.

Až jsem s věcí byl spokojený, oslovil jsem na doporučení kamaráda Jiřího Nedvěda, a požádal ho o zpracování studie. Požadavky jsem stanovil:

  • Nízká cena realizace – žádné extra drahé prvky. Moc dobře vím, jak to se stavbami je: Nejdříve velké oči a jak stavba roste, upgraduje se řešení na lepší a cena bobtná.
  • Dům bez zbytečných členitostí pro hospodárné využití energií.
  • Rovná střecha.
  • Bílá fasáda.

Výsledek je sada vyrenderovaných vizualizací, kde je design nahnán především prací s osvětlením a polystyrenovými bloky na atikách i fasádě dodávající strukturu. S malými náklady zkusíme vyždímat maximum. S tím jsem moc spokojený.

S tímto výstupem půjdu na úřad na územní rozvoj pro souhlas. Následně nás čeká řešení projektu, stavební úřad a sousedé 🙂 Jsem na to zvědavý.

Udělali byste na domě něco jinak? Máte s něčím zkušenost, co fungovalo Vám? Budu rád za každý tip do komentářů nebo na e-mail.


Tomáš Kučera
sledujte můj Twitter, Facebook či Instagram