Dopady dramatického zvýšení úrokových sazeb na můj byznys

Vytvořeno: 6. 12. 2021

Po listopadovém zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB postupně reagují i komerční banky strmým růstem sazeb. Vzhledem k tomu, že je mé podnikání navázané na bankovní financování, ohlédnu se na dopady aktuální situace v mém případě.

Mám rozjednanou hypotéku u Monety, kde jsme nestihli vše dovyřídit včas, a tak nám propadla dříve slíbená sazba kolem 3,7 %, a rovnou mi Moneta nabídla 4,89 %. To je sazba, na kterou jsem zvyklý ze spotřebitelských úvěrů, popř. úvěrů ze stavebního spoření. Generace, která zažila devadesátá či nultá léta to však zná. Moje generace si na to bude muset zvykat.

Pro ilustraci výpočet z úvěrové kalkulačky: Jedno procento úrokové sazby na vypůjčeném milionu na 30 let činí ve splátce úroku 833 Kč měsíčně navíc. Pokud jsem si půjčoval nedávno za 2 %, pak dnes při 5 % budu platit za každý milion o 2500 Kč navíc. To je slušný rozdíl.

Přesto nějakou zadluženost fyzické osoby již mám, takže i ve světle zpřísňujících regulí pro poskytování úvěrů fyzickým osobám (zejména DSTI parametr) ten rozdíl nebude zásadní, protože mi stejně banky zas až tak o moc více nepůjčí.

Horší situace je u právnické osoby, kde mám sazbu vázanou na PRIBOR 1M (1M = jednoměsíční průměr sazby, za kterou si od sebe půjčují banky). Když jsem před necelým rokem čerpal úvěr, začínal jsem na úroku 2,75 %. Dnes mi v internetovém bankovnictví svítí 5,59 %. Rozdíl ve splátce je již nyní 40 tis. Kč měsíčně (ze 170 na 210 tis.). To je masivní růst. Banka asi tehdy věděla, proč mi nechtěla půjčit více a naopak byla opatrná ve výši půjčky. Mě to v tuto chvíli neohrozí, stále tam mám buffer, ale dovedu si představit, že spoustě firem to udělá pořádné vrásky na čele a možná některé to položí.

Celkově vzato, krokům České národní banky zcela rozumím a asi jej i podporuji. Inflace je obrovská, vidím ji všude kolem – na potravinách, stavebním materiálu a koneckonců i na nemovitostech. Vyšší úrokové sazby způsobí snížení dostupnosti úvěrů, a tak se spousta peněz nedostane vůbec na trh, kde by se jen roztáčela ta obávaná inflační spirála.

Další zprávy z trhu predikují, že růst sazeb bude v roce 2022 pokračovat. Nevidím tedy důvod zastavit další financování. Jak bych k tomu asi přistoupil:

  • Hypotéky pro fyzické osoby – v momentě poklesu úrokových sazeb zpět k sazbám kolem 2-3 % hypotéky z této doby refinancuji nebo si od banky nechám snížit úrok. Takový pokles se dá očekávat při nějaké další krizi, kdy ekonomika bude potřebovat připumpovat trochu peněz do oběhu. Nikdo neví, kdy to přijde a třeba možná ani v nejbližších letech nepřijde. Nezastavujeme, půjčujeme si. Vlak jede dál.
  • Komerční úvěry pro právnické osoby – zde je potřeba se neuvazovat k těžko vypověditelným úvěrům. Poplatek za refinancování do jiné banky by měl být přijatelný (třeba kolem 1 % nesplacené jistiny je fér), ať je možné se z těch 5-6% úvěrů vyvázat.

Ať tak či tak, čas a inflace (rozuměj zvyšování cen nemovitostí) hraje pro investora.


Tomáš Kučera
sledujte můj Twitter, Facebook či Instagram